Proizvođač rakija brenda Istarska kapljica, Goran Špehar iz Kaštelira, može se pohvaliti povijesnim rezultatima – u pet godina koliko se profesionalno bavi ovim poslom skupio je čak 65 medalja. Od toga su 43 međunarodne, a 22 s regionalnih natjecanja. I sve su lijepo istaknute u njegovoj kušaonici u zaseoku Cerjani u Općini Kaštelir-Labinci.

Samo je prošle godine na Vinistri u Poreču osvojio zlato za rakiju Nona Anamarija Barrique, Nono Eufemio Barrique, Medežija s 26 trava, potom za Sambukinu Medicu s cvijetom bazge, medicu i rakiju od četiri vrste grožđa. Srebro je osvojio za Imelicu, Amarenu, Bisku i Mediteran. Potonji je njegov teranino, jer veli nam Špehar – umjesto šećera stavlja isključivo med, pa je ime nastalo spojem meda i terana.

No, to nije sve, jer je krajem listopada sudjelovao na smotri rakije u Humu gdje je „rasturio“ osvojivši čak deset medalja i to veliko zlato za Sambukinu, Medežiju i Amarenu, potom zlato na Naona Eufemija, Rakiju i Mediteran, zatim srebro za Nonu Anamariju, Muškatino i Borovnicu, te broncu za Medicu s tartufima.

Bila je to za ovog Kaštelirca doista vrlo uspješna godina, a u 2020. je ušao s mnogo planova, poglavito na marketinškom planu jer mu je želja da se njegova Istarska kapljica, koja već ima puno poklonika i kupaca, proširi još i više. Premda se uvijek nekako time bavio zahvaljujući svojem nonu, uzlet Istarske kapljice počeo je 2015. godine. Ono što ga također razlikuje od drugih jest što vjerojatno jedini u Istri proizvodi samo lozovaču, a komovice u njegovoj ponudi uopće nema.

U niti pet godina dostigao je već povijesne uspjehe u ovom poslu, pa je to bila prigoda da malo popričamo s njim.

Zasluge za cijeli ovaj posao Goran pripisuje svojem nonu Eufemiju, koji mu je bio i učitelj u životu. Upravo je Eufemio udario temelje Istarskoj kapljici, koju je Špehar preuzeo i nastavio voditi. Nedavno je od toga proslavio desetu godišnjicu, veli nam. Inače, prvu zlatnu medalju osvojio je prije osam godina i jako mu je žao da je nono Eufemio nije doživio. Upravo su on i nona Anamarija zauzimali posebno mjesto u njegovom životu i zato im je i posvetio imena najposebnijih rakija. To su lozovača Nono Eufemio, odležana tri godine u barriqueu od američkog hrasta i muškatina Nona Anamaria koja je u barriqueu odležala dvije godine.

– Moj nono je za sebe dela rakiju od grojza, a onu od dropa je prodava drugima i zato je moja ideja bila da ljudima ponudim onakvu rakiju kakovu je moj nono dela samo za sebe, a to znači da je bila izuzetno posebna i dobra. I u registraciji svoje destilerije piše da se bavim proizvodnjom rakije od grožđa, komovicu prema tome niti želim niti smijem proizvoditi, i to je u Istri doista rijetko i jedinstveno. K tome, mojih 14 etiketa Istarske kapljice temeljeno je na isključivo prirodnim sastojcima, bez dodanih aroma ili ekstrakata, kaže Goran.

Sirovinu za svoje rakije i likere Špehar dobiva iz vlastitog vinograda u kojem na jednom hektaru rastu malvazija i miješane crne sorte, ali dodatne količine uzima i od kooperanata. Od tog grožđa ne radi vino. Bere se u uobičajenom terminu berbe, ili čak i malo kasnije, jer za rakije su šećeri važniji nego kiseline.

Nakon što je posao pomalo razvijao s dva mala lambika, Špehar je u Samoboru dao napraviti veliki, ručno kovani destilacijski kotao zapremine 350 litara, oblikovan po njegovim nacrtima i zamislima, i uvjeren je da je to jedini takav kotao za rakije u Hrvatskoj. Smjesa bobica i vina u tom se kotlu destilira da bi se dobila temeljna rakija gradacije 49-50 posto alkohola. Sav proces destilacije traje puna dva mjeseca, a dnevno oko toga u destileriji treba raditi i po 15 sati. Taj temeljni destilat zatim odležava u inoks bačvama najmanje šest mjeseci.

Nakon toga kreće proizvodnja šest zasebnih rakija i osam likera od kojih svaki ima svoju priču. Nova linija rakija i likera obično izlazi pred Novu godinu, što znači da proizvodni ciklus od berbe do punjenja u boce traje najmanje 13 mjeseci.

Destilerija uz rakije proizvodi i likere. No, Špehar priprema i nova iznenađenja u svojoj proizvodnoj paleti koja za sada nije želio otkrivati. Njegovi se proizvodi mogu naći u brojnim istarskim restoranima i hotelima, kao i u delikates-shopovima. Izvan Istre njegovih rakija ima nešto manje, ali u posljednje vrijeme postaju jako popularne u Austriji, posebno na skijalištima i u većim gradovima.

No, tko ga želi posjetiti u Cerjanima, ondje je uz destileriju uredio kušaonicu, pravu malu hižicu od rakije, gdje se sve može isprobati i doznati više o ovoj poduzetničkoj priči iz prve ruke. Veli Špehar da se mnogo odricao tijekom godina da bi ovo postigao, ali drago mu je da su danas zadovoljni svi koji kušaju njegove jedinstvene proizvode.

Tekst&Foto: Tanja Kocijančić
Copyright: Istra Terra Magica –> pročitajte više ovdje